Hartai Claudia - Hálózatépítés tartalomgyártással

A hálózatépítés új arca

A hálózatépítés új arca

8 (+1) tipp tanároknak videó készítéséhez

Hogyan készíts minőségi, változatos online oktatási anyagot otthon.

2020. március 26. - claudiahartai

a5574e9b-5d17-433f-8fe3-4769fb67d650.JPG

4 éve dolgozom online, és ebből 1-2 éve elég nagy hangsúlyt kapnak a videós tartalmak. Kezdetben rendkívül feszülten, és a maximális tökéletességre törekedve ültem a saját telefonom kamerája elé, ami azt eredményezte, hogy egy 3-5 perces anyag kb. 2 óra alatt készült el, mert épp nem volt jó a fény, vagy bejött valaki a szobába, vagy én bakiztam bele, vagy nem állt rajtam jól a zakó, és még sorolhatnám. Nem voltam elégedett, pedig nálam aztán ezeknek semmi jelentősége nem volt akkor. Az egyik ismerősömmel beszélgetve (aki általános iskolai, alsó tagozatos tanárnő), a téma a kialakult helyzetre irányult. Mégis mi másról lehetne most beszélni? Kérdeztem, hogy milyen online oktatni, hogy érzi magát ebben az új, és nagyon gyorsan megváltozott helyzetben. Ő gyorsan alkalmazkodott, bár a rendszer még helyenként hiányos, vagy legalábbis nem zökkenőmentes. 

 

Jól vette az akadályokat, csak az a videó készítés… Az okozza a legnagyobb kihívást.

Ahogy mesélte, hogy mik történnek vele videó készítés közben, hogyan zajlik otthon egy képzési rész felvétele, azonnal magamra ismertem. Azt a képet láttam, amin én is átmentem, így összeszedtem néhány alap infót, amik nekem a kezdetekben nagyon sokat segítettetek volna.

    0. Nyugodj meg!

Ez a kiindulási pont. Új dolgot fogsz megtanulni, amit elképesztő sokszor, sok területen tudsz hasznosítani majd. Légy türelmes magaddal, és első körben ne arra törekedj, hogy a legmenőbb vloggerek minőségéhez hasonlítson a videód. Nem baj ha bakizol. Nem baj, ha nevetsz, ha spontán vagy. Hiszen gondolj bele. Az órákon is történnek hasonlók. 

    1. Készülj fel, legyen vázlatod.

Írd fel magadnak tételesen, hogy fog kinézni a videód. Képzeld el, vagy ha kell, akkor játszd el, hogy mikor, és hová fogsz állni a táblád előtt. Mikor, mit fogsz mondani, és nagyjából milyen hosszúra tervezed a videót. Ezt a jegyzetet nyugodtan hagyd kint magad előtt, és használd, amikor csak szükségét érzed. Nagy valószínűséggel nem fog kelleni, de a biztonságérzetet nagyban növelheti, ami ebben az új helyzetben jól jöhet.

    2. Legyenek megfelelőek a fényviszonyok.

A telefonokkal való videózásra vonatkozó ingókat hozom, hiszen ez a legegyszerűbb és a leggyorsabb. A mostani készülékek nagy része nagyon jó minőségű kamerákkal rendelkezik, mégis jelentősen kevesebb fényt “látnak” mint az emberi szem. 

Ezért keress olyan helyet, ahol világos van, de ne túl erős, közvetlen fény. 

Ne készíts videót például úgy, hogy háttal ülsz az ablaknak, mert semmi nem fog látszódni belőled. Valamint figyelj arra, hogy ez a fényforrás egyenletes legyen. Sokszor fordult velem elő, amikor felhős, napos időben videóztam, hogy ha sütött a nap, vagy épp 2 perc múlva eltakarta egy felhő, akkor a kamera felvétel hol sötétebb, hol világosabb volt. Ez nagyon zavaró lehet a nézők számára. Javaslom, hogy ha süt a nap, akkor is kapcsolj villanyt a helységben, így a lehető legjobb, és legstabilabb fényviszonyok mellett tudsz felvételt készíteni. 

6caf81a2-6b5f-4238-a0d5-1aefe74f53a3.JPG

   3. Ne mozgasd a telefont. 

Videó nézés közben nagyon zavaró tud lenni, ha a legapróbb mozgás is van a képben. A legjobb az lenne, ha állvánnyal dolgoznál, mert az a legstabilabb. Nagyon jó állványok vannak, amik erre a célra tökéletesek. Ráadásul ezeket online is meg tudod rendelni, így ki sem kell mozdulnod otthonról. Ha ez most nem áll a rendelkezésedre, akkor pedig támaszd ki a telefonod valahová, rögzítsd valamivel. A lényeg, hogy fix állapotban maradjon, amíg a felvétel zajlik.

   4. A hang ugyan olyan fontos, mint a kép.

A telefonok mikrofonja egyre fejlettebb, így ebben is nagy segítséget nyújtanak. Viszont nagyon zavaró tud lenni egy felvételen a háttérzaj, a motoszkálás, vagy bármi, ami nem illik a környezetbe. Amikor videózol, akkor törekedj arra, hogy amennyire csak lehet közel legyél a mikrofonhoz. Iktass ki minden olyan zajt, ami beszűrődhet a felvételbe. Otthon csukd magadra az ajtót, és kérd meg a családot, hogy a lehető legkevesebb zajjal járó tevékenységet végezzék addig, amíg te felveszed az aktuális tananyagot. Ha tudsz, használj ruhára csíptethető mikrofont. 

   5. Maradj fókuszban.

A telefonok nagy része már automatikus zoomot használ, így neked a beállításokkal nem kell bíbelődnöd. Olykor elég, az is, ha a képernyőn oda kattintasz, ahová fókuszálni szeretnél. Ez saját magunk felvétele közben nem biztos, hogy megoldható, de ha valaminek a készítését, vagy folyamatát, vagy ábráját mutatjuk a videóban, úgy nagy segítség lehet. 

   6. Vízszintesen videózz.

Teljesen mindegy, hogy hová töltöd fel a videódat, melyik felületet használod, javaslom, hogy ne álló formátumban rögzíts. A telefonokat is könnyen és egyszerűen el lehet forgatni, de ha valaki a YouTube-ra tölt fel tartalmat, az kifejezetten a fekvő formátumot támogatja, és így a nagy képernyőre való kivetítéskor is jobban élvezhető lesz a felvétel. 

   7. Facebook vagy YouTube csatorna.

A Facebookra feltöltött videók sok esetben nem tartják meg a felvétel eredeti minőségét. A kisebb hely, a gyors feltöltés miatt “butíthatja” a videó minőségét, és ez precíziós tevékenységeknél (pl.: betűk írásának oktatása) nagyon hátrányos lehet. A YouTube csatorna létrehozása egyszerű, gyors, ingyenes, és korlátozható, hogy csak azok lássák, akiknek szánod. Így nem lesz publikus a felvétel, csak az osztályod tanulói előtt. 

4e92176b-8f60-47b0-8db4-468f60aaf086.JPG

   8. Tanulj meg vágni.

A telefonos applikációkban rengeteg lehetőség van arra, hogy össze lehessen vágni több videót egymás után. Ez nem csak azért kell mert nagyon menőn hangzik, hanem akkor is hasznos tud lenni, ha valahol belebakizol az előadásba, és nem szeretnéd, hogy benne maradjon. Egyszerűen leállítod a felvételt, a végén lévő részt kivágod, és a következő felvételt onnan indítod, ahol az előzőt abbahagytad. Így nem kell egy-egy apróbb hiba miatt az egész előadást újravenni. Használd az appokat, próbálgasd, gyakorolj velük. 

Ingyenes videó szerkesztő appok iPhone-ra, amiket én is használok: 

iMovie (Nagyon könnyen tudunk vágni, és videókat egyesíteni vele, beszúrhatunk szövegeket, és megosztására is számos lehetőséget kapunk: továbbíthatjuk például a Mail vagy a Messages segítségével, elmenthetjük, közzétehetjük a YouTube-on.

https://www.apple.com/imovie/

Clips (A meglévő videók és fotók szerkesztése mellett valós idejű szerkesztésre is lehetőséget ad. Beszúrhatunk vele szövegeket, emojikat és háttérzenét is. Ha egy kicsit izgalmasabb, vagy viccesebb részeket is belevinnénk a “tanórákba”, akkor ezt ajánlom, mert szövegbuborékokat, nyilakat és animált háttereket is használhatunk benne.)

https://www.apple.com/hu/clips/

Ingyenes szerkesztő Androidra: 

VivaVideo (Sokrétű szerkesztési funkcióinak és átlátható felületének köszönhetően könnyedén használható, és kiváló minőségű videókat készíthetünk vele. Természetesen az egyesítés, vágás és körülvágás sem marad ki a programból, továbbá beszúrhatunk szöveget, szűrőket, matricákat és emojikat is.)

https://www.vivavideo.tv

 

   +1 tipp haladóknak

Törekedj a változatosságra. Közelíts rá a témákra, távolíts róluk, használj különböző beállításokat, zoymolj a részletekre. A lényeg, hogy a vágás segítségével több effektek használhatsz, amivel fenn tudod tartani a gyerekek érdeklődését, és figyelmét. Nem bonyolult dolgokat kell elképzelni, csak többet kell tenni kicsit, mint ami szükséges. Próbálgass új dolgokat, legyél színes, változatos, és hidd el, év végén te kapod az év tanára címet. 

a7284fcc-7491-4d13-ba18-25805d44d724_2.JPG

Sok szempontból lehet megközelíteni a mostani helyzetet. Bár nem vagyok tanár, és nem tudom, milyen lehet gyerekeket tanítani, így csak a saját emlékeimből, tapasztalataimból tudok kiinulni. Ez egy óriási lehetőség arra, hogy olyan eszközöket, olyan információkat adjanak át a gyerekeknek, amivel valódi érdeklődést lehet felkelteni, és nem szenvedés lesz az iskolai tanulás. 

Hiszek abban, hogy ez egy rossz helyzet miatt kialakult nagyon jó fejlesztés, ami nagy hatással lesz az oktatás színvonalára. És ha csak kicsivel is, de remélem, hogy hozzá tudtam tenni, hogy ez minden pedagógusnak könnyebb legyen. 

A bejegyzés trackback címe:

https://claudiahartai.blog.hu/api/trackback/id/tr315559396

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása