Hartai Claudia - Hálózatépítés tartalomgyártással

A hálózatépítés új arca

A hálózatépítés új arca

A logisztika bajnokai, avagy anyukák karantén alatt.

Ötletek, hogyan hozzuk ki a maximumot a bezártságból több gyerekkel.

2020. március 30. - claudiahartai

e7fa116a-741f-4ed4-a2e5-ccae365d4d57.JPG

Munkámból adódóan rengeteg anyukával dolgozom nap, mint nap. A világ normál működés mellett is elképesztő erőfeszítést igényel a gyerekek koordinálása. Rohanás a bölcsibe, a nagyokkal suliba, délután különórák, és foglalkozások, mellette a háztartás, a munka, és még az is szuper lenne, ha legalább egy gyors hajmosás beleférne a napba. 

Néha leesik az állam, hogy tudják mindezt megoldani, hiszen nekik is csak 24 órájuk van. De megoldják, és a most kialakult helyzetben is helyt állnak. Ezért hoztam tőlük néhány olyan gondolatot, amivel talán egy kicsit könnyíteni tudtok a hétköznapokon. 

Tudom, hogy 2, 3 vagy akár 4 gyermek mellett sokaknak feláll a szőr a hátán, ha azt mondom, hogy most még fontosabb az, hogy legyen időtök magatokra. Ezért olyan anyukákat kérdeztem meg a “trükkökről”, akik gyakorlottak abban, hogyan tudják ezt megvalósítani több gyerek mellett.

Az első tanácsuk egyöntetűen az volt, hogy ne pánikolj. Most a higgadt, és türelmes énedre van szükség, hiszen a kialakult helyzetre nincs hatásunk. Ebből kell kihozni a legtöbbet. 

Ami szintén nagyon lényeges, hogy legyen egy terv, egy időbeosztás. Beszéljétek meg, találjátok ki, hogy ki, és mit fog csinálni az adott napon. Kinek mi lesz a feladata. Ehhez készítettem nektek egy kinyomtatható napi beosztást, amit kreatívan ki tudtok tölteni a gyerekekkel közösen. Akár ők is berajzolhatják, hogy mi lesz az aznapi feladatuk. 

A napi tervezőt ide kattintva érhetitek el.

A csapatban ezt az anyukák reggeli után szokták megcsinálni a gyerekekkel, így azután már a napirend alapján folyik a “munka”. 

 Jutalmazd őket, ha mindenki elvégezte a rá szabott feladatokat. Érdemes minden napra egy-egy jutalmat kitűzni, és így célt adni nekik, amiért nagyobb motiváció lesz bennük a feladatok elvégzését illetően. Itt nem tárgyakra gondolok első sorban, hanem közös programokra. Ez lehet egy mese felolvasása, egy közös társasjáték, egy közös süti sütés vacsihoz, vagy akár egy kedvenc mese megnézése. Bármi, ami a gyermekeidnek örömet okozhat. (Nálam egyébként kutyával bármit el lehet érni.)

Az időbeosztás a kulcs. Az, hogy ha van egy terv, amihez tudjátok tartani magatokat már nagyon sokat tud segíteni, az egyébként is kaotikussá vált hétköznapokban. 

f3918288-3ad1-4a61-8514-4953cd4b22e6.JPG

Ne arra törekedj, hogy percre pontosan be legyen tartva az egész, pusztán csak adj egy keretet vele a napnak. Te is előrébb leszel, sokkal nagyobb nyugalmat ad, ha legalább te tudod, hogy aznap mik lesznek a programok, amivel le tudod kötni őket. Főleg ha mellette még te is home officeban dolgozol, vagy a nagyobb gyermekekkel tanulnod is kell. 

A csapatomban a munkát az anyukák általában úgy oldják meg, hogy a gyerekek és anya leülnek az asztalhoz és azt játszák, hogy mindenki “dolgozik”. A kicsik színezőt kapnak, vagy konkrét feladatokat, hogy mit kell rajzolniuk. A nagyobbaknak ott a tanulnivaló és az iskolai feladatok. Mindeközben anya is a laptopon dolgozik. Nyilván a figyelem megoszlik, de legalább az esélye megvan annak, hogy bármennyit is haladni tudsz a munkával, és nem éjszaka vagy hajnalban kell megcsinálnod. 

 70ecfced-f097-4f29-bd4b-2f411006865c.JPG

A közös főzés és házimunka is nagyon jól lekötheti a gyerekeket, miközben neked úgyis el kell végezned. Vond be őket, adj nekik kisebb feladatokat. Ha a ház körüli munkákat is szeretnéd elvégezni, abba is von be őket. Palántázzatok, ülteesetek, vagy gyomláljatok együtt. Csináljatok versenyt. Ki tud több gyomot összegyűjteni, ki tud több levelet összesepreni, stb. A lényeg, hogy a feladatok szórakoztatók legyenek, így megkíméled magad az unalomból fakadó nyafogástól. 

Ha már otthon van az egész család, akkor érdemes közös, minőségi időket is tervezni a napba, amikor csak velük foglalkozol. 

Íme néhány ötlet: 

- Készítsetek húsvéti dekort. Csorba Anita ötletei egyszerűek, és gyorsan elkészíthetők. Az csatornáján pedig további ötleteket találtok. 

https://youtu.be/tXAM4sMb3g8

- Építsetek üres dobozokból kuckót, amit aztán ők kifesthetnek kívülről

- Nyomtass nekik hatalmas kifestőt több A4-es lapból összeragasztva. Biztosan sokan ismeritek, de nagyon sok húsvéti, kreatív színezőt találtok a Pinteresten. 

- Szigszalaggal ragasszatok a padlóra autópályát, vagy ugróiskolát

 És végül szánj magadra is időt. Ha meg tudod oldani, akkor kérd apa segítségét, hogy figyeljen a kicsikre, kösse le őket, amíg te elvonulsz. Akár csak egy zuhany erejéig, vagy igyál egy teát a szobában egyedül. Olvass egy pár oldalt, vagy fürdés közben hallgass zenét. Igazából mindegy. Egy dolog fontos. Legyen egy kis nyugi a napodban, és jutalmazd meg magad te is, egy-egy nap végén. 

f0507b9a-d999-497d-b87e-852569850bf4.JPG

Csak akkor tudsz türelmes és kiegyensúlyozott maradni, ha van energiád, amiből töltekezni tudsz. A mostani időszak sokkal jobban igényli az énidőt, mint az eddig átlagosnak nevezett napok. Tudom, hogy nehéz, tudom, hogy van akinek ez elképzelhetetlen, hogy hogyan is oldja meg, de a lényeg, hogy törekedj rá. Csak úgy tudsz adni a gyermekeidnek, a családodnak, ha van miből. Ehhez pedig létfontosságú, hogy fel tudj töltődni. 

Ha pedig nem megoldható az énidő, amíg el nem alszanak, akkor hozok nektek egy tippet arra, amivel pillanatok alatt mosolyra fog húzódni a szátok, és elégedettséggel fog eltölteni a hátatok mögött hagyott nap, a maga összes kihívásával együtt. 

Lefekvés előtt csukd be a szemed, és gondold végig a napod. Sorold fel azokat az apró pillanatokat, amik jók voltak a napban. Mert hidd el, hogy ott vannak. Csak lehet, hogy ott, akkor épp nem vetted észre, mert közben a harmadik, totyogós gyerek után szaladtál. De ott vannak. Aprók, picik, de ezek adják az élet értelmét. Nem kell messzire menni értük szerintem… 

 Kitartást mindenkinek, élvezzétek az értékes pillanatokat, és ne spóroljátok el az időt magatoktól.

A bejegyzés trackback címe:

https://claudiahartai.blog.hu/api/trackback/id/tr8315573404

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása